SK Permatang Tok Kandu

Peta Lokasi dan Alamat
Alamat:Permatang Pauh,
13500 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Tel:04-390 6516
Faks:04-398 4803
Pengumuman

Sila masukkan pengumuman mengenai "SK Permatang Tok Kandu" (maksimum 200 huruf).

Masih Ku Ingat ...

Ruangan ini hanya untuk cerita mengenai pengalaman belajar, mengajar atau melawat ke SK Permatang Tok Kandu sahaja. Cerita berunsur kebencian, politik, boleh menyinggung perasaan individu atau kumpulan yang lain dan lain-lain perkara yang tidak sihat tidak dibenarkan di sini.


infoprihatin
27/01/2012 12:44AM
SKPTK : Pengetua, Guru Disiplin, Pengerusi & AJK PIBG Yang Tidak Berdisiplin/ Beretika
Untuk makluman anda & jika dapat diperpanjangkan teguran kpd pihak 'berkuasa' di SKPTK.

Sekian, tk.

---------- Forwarded message ----------
From: info prihatin <infoprihatin@gmail.com>
Date: 2012/1/26
Subject: SKPTK : Pengetua, Guru Disiplin, Pengerusi & AJK PIBG Yang Tidak Berdisiplin/ Beretika
To: zisa3493@gmail.com


Aslkm.wbr & Salam Sejahtera,

En. Zupri Ismail,
[PPD SPT]

Tuan,

Adalah dengan segala hormatnya perkara diatas serta perbualan telefon diantara kita pada 18hb Januari 2012 dirujuk. Tujuan dimajukan laporan ini adalah untuk makluman, tindakan lanjut serta perhatian pihak-pihak yang berkenaan. Ianya bukan sahaja khusus bagi SKPTK (Sek. Keb. Permatang Tok Kandu) tetapi keseluruhan guru-guru dan PIBG sekolah di Pulau Pinang dan Malaysia amnya dalam menolak 'Ketam Mengajar Anaknya Berjalan Lurus' dan 'Kata Dulang Paku Serpih'.

Untuk makluman tuan, pada hari Ahad, 01hb Januari 2012 telah diadakan satu majlis taklimat/ orientasi/ pendaftaran bagi murid-murid tahap 1 (satu). Pada para ibubapa pelajar tahap 1, mereka telah mendapat makluman serta aturcara mengenai majlis tersebut melalui surat yang dikeluarkan oleh pihak SKPTK sewaktu borang pendaftaran pelajar dimajukan ke pejabat SKPTK pada bulan Nov. & Dis. 2011 (lampiran 1).

Program pada hari tersebut sepatutnya dibuat seperti aturcara yang telah diedarkan. Namun demikian, terdapat beberapa perkara yang pada penglihatan kami (para ibubapa) merasa terkilan malah kecewa. Berikut adalah antara beberapa perkara untuk perhatian lanjut tuan;

1. Para Guru tidak dimaklumkan dengan jelas mengenai aturcara program berkenaan. Ini dapat dilihat dengan sepatutnya para guru tidak boleh melayan ibubapa yang ingin membuat pembayaran tetapi menyuruh mereka semua pergi ke Dewan Taklimat. Sebaliknya, terdapat guru kelas yang menyuruh para ibubapa pergi ke majlis dan terdapat juga guru yang menerima bayaran dari para ibubapa. Apa yang terjadi adalah kelas guru yang menerima bayaran daripada ibubapa dipenuhi oleh para ibubapa dan anak murid. Dewan majlis pula masih lagi tidak dipenuhi oleh kehadiran para ibubapa yang masih sibuk membuat pembayaran yang sepatutnya dibuat selepas majlis taklimat.
- Ibubapa menjadi mangsa pemgurusan yang celaru. Siapakah yang patut dipersalahkan?
- Para ibubapa yang terpaksa mengikut kata guru yang berbeza atau guru yang tidak tahu aturcara majlis?

2. Pengerusi majlis, Pengetua malah Pengerusi PIBG & Setiausahanya tidak 'BERETIKA' dalam berpakaian dan duduk di atas pentas majlis yang telah diaturkan sebulan dua lebih awal. Pengerusi majlis merangkap guru disiplin sungguh bersemangat serta lantang memberi taklimat mengenai disiplin sekolah kepada para ibubapa untuk dipatuhi oleh anak-anak mereka. Namun beliau yang berucap di atas pentas ibarat meludah ke langit. Apakah 'Berdisiplin dan Beretika' seorang guru disiplin yang berucap di atas pentas majlis rasmi sekolah (taklimat) dengan berpakaian berlengan pendek bercorak 'batik hawai' serta berkasut sukan? Apakah imej yang sedang ditonjolkan? Adakah kerana beliau 'Guru Disiplin' maka disiplin boleh dilanggar sesuka hati?
- Sungguh tidak 'BERDISIPLIN & BERETIKA'!

3. Pengetua juga tidak ketinggalan dalam menyertai 'yang berkuasa boleh melanggar kuasa'. Tidak perlu takut dalam melanggar disiplin mahupun etika (berpakaian) kerana beliau yang memegang kuasa dalam mengambil tindakan. Bagaimanakah 'Pengetua' boleh berpakaian berlengan pendek seperti hendak pergi memancing. Jika betul usai majlis beliau akan pergi memancing, sebaiknya sediakanlah baju tambahan bagi majlis taklimat ini. Jika tidakpun, beliau sepatutnya memakai jaket/ kot dibahagian luar. Adakah ini Pengetua yangg berkaliber atau sekadar menghabiskan sisa-sisa menunggu hari pencen?
- Sungguh 'TIDAK BERKALIBER!

4. Selain Guru Disiplin, dan Pengetua, Pengerusi serta Setiausaha PIBG yang berada diatas pentas juga telah memalukan diri mereka dan mengotorkan pandangan para ibubapa dibawah dengan hanya berpakaian t-shirt serta kemeja berlengan pendek dan hanya berselipar tandas. Adakah kasut mereka hilang sewaktu balik dari tandas? Tanpa rasa malu dan bermoral malah bangga kerana dapat berada diatas pentas majlis taklimat walaupun tidak beretika kerana meraka adalah 'orang berkuasa & kroni' kepada pengetua. Sepatutnya jika hanya berselipar tandas dan bert-shirt lengan pendek, mereka seharusnya duduk sahaja dibawah pentas.
- Sungguh 'TIDAK BERADAB' dan 'MELOYAKAN' !

5. Bagaimanakah Pengetua boleh membenarkan satu slot diakhir majlis diberikan kepada 'Penjual Ubat' untuk memasarkan 'Ubat Pandai' mereka dengan berselindung disebalik nama taklimat kesihatan. Hanya dengan 1 slot yang pendek (10-20minit), tetapi pada majlis yang sebegitu, 'Penjual Ubat' tersenyum lebar apabila 'Ubat Pandai'nya laris bak pisang panas. Pengetua pula senyum sinis dibelakang mengharapkan komisen. Terdapat juga para ibubapa yang menyesal kerana terpengaruh dengan 'auta' sipenjual ubat disebabkan terpaksa mendengar slot terakhir yang tiadapun dalam aturcara. Adakah 'Pengetua' telah mendapat wahyu dari langit bagi slot terakhir tersebut atau sipenjual ubat adalah 'kroni' beliau? adakah salah guna kuasa disini?
- Sungguh 'KAMI TERTIPU! Kroni' oh Kroni'..... !

6. Jadual balik bagi pelajar tahap satu telahpun dimaklumkan kepada para ibubapa, pengawal keselamatan dan ditampal di pondok keselamatan. Pada hari Rabu pelajar akan balik jam 2.00ptg. Namun demikian, bagaimanakah boleh pelajar ini pada Rabu, 04hb Januari 2012 dilepaskan jam 1.30ptg. Iaitu 30minit lebih awal. Kami para ibubapa yang dimaklumkan kepulangan anak adalah pada jam 2.00ptg telah tiba awal 5-10mint sebelum jam 2.00ptg telah terkejut apabila dimaklumkan anak-anak kami telah dilepaskan pada jam 1.30ptg lagi. 30minit lebih awal adalah satu masa panjang yang boleh memungkin segalanya.
- Sungguh kami 'TERKEJUT' dan 'KECEWA' !

7. Didalam buku pelajar ada menyatakan bahwa para murid adalah dilarang berambut panjang mahupun berfesyen. Namun demikian, pada Khamis, 19hb Januari 2012, sewaktu saya menghantar makanan kepada anak, saya melihat beberapa pelajar senior yang memakai baju biru @ pengawas mempunyai rambut-rambut berfesyen (jambul tegak tengah diatas kepala serta berwarna). Apabila saya bertanyakan kepada beberapa ibubapa,jawapannya adalah amat mengejutkan. Jawapanya, pelajar tersebut adalah 'anak Guru Disiplin' serta beberapa guru.
- Oh.. KRONI ! Kroni, Sungguh TIDAK BERDISIPLIN

Akhir sekali ingin saya maklumkan kepada KRONI-KRONI yang BERKUASA ini iaitu, sedangkan MB Kelantan iaitu NIk Aziz yang tidak beretika dalam berpakaian sewaktu kali pertama hadir sidang Parlimenpun tidak dibenarkan masuk Parlimen, bagaimana pula anda tanpa rasa MALU, TIDAK BERETIKA & BERMORAL boleh duduk diatas pentas dengan hanya memakai KASUT SUKAN, BAJU HAWAI BERLENGAN PENDEK, T-SHIRT BERLENGAN PENDEK, KEMEJA MEMANCING SERTA SELIPAR TANDAS. Sungguh meloyakan!

Adakah hanya 'kroni pengetua' sahaja yang boleh mendapat kelebihan (privilage) ini. Oleh yang demikian tidak hairanlah para 'orang berkuasa sekolah' dengan banganya tanpa rasa bersalah mahupun 'malu' pada diri sendiri apabila tidak bermoral duduk diatas pentas tersebut. Pada majlis tersebut, didapati hanya keempat-empat 'Orang Berkuasa' diatas pentas yang 'tidak beretika & berdisiplin' memakai baju berlengan pendek dll sedangkan kesemua guru lelaki yang lain memakai baju berlengan panjang tanpa corak. (sila rujuk lampiran gambar 2 & 3)

Tahniah kepada para guru SKPTK yang dilihat pada hari tersebut amat berdedikasi serta kemas berpakaian. Sesungguhnya walaupun 'kroni-kroni yang berkuasa' menyalahgunakan kuasa, tetapi anda tetap teguh pada etika perguruan anda.

Semoga dengan laporan serta penjelasan ini berserta lampiran yang berkenaan, dapat menarik perhatian tuan serta mengambil tindakan lanjut agar perkara ini tidak berulang.

"Harap Para Pengetua, Guru Disiplin, Pengerusi & Setiusaha PIBG dapat diberikan 'KOD ETIKA BERPAKAIAN'" (Dress Code) sewaktu menghadiri majlis-majlis taklimat yang dibuat didalam dewan sekolah" Atau cuma 'dress code' hanya terpakai apabila terdapat kehadiran tetamu yang lebih berkuasa daripada mereka aka, Perdana Menteri, Ketua Menteri, Pegawai PPD dsbnya ! ? .

Sekian, tk.

Ibubapa.Prihatin

amirah
23/01/2010 05:36PM
saya jatuh dilanggar motor . sejak peristiwa itu masih ku ingat dan ku kenang
Sila login untuk menghantar cerita anda.
Free Subscription
Education related businesses such as:
  • tuition centres
  • home tuition
  • music class
  • dancing class
  • taekwando class
  • kindergartens
  • or any related categories
are encourage to subscribe the FREE listing here.