SK Pokok Sena

Peta Lokasi dan Alamat
Alamat:Jalan Pokok Machang,
13220 Kepala Batas, Pulau Pinang
Tel:04-573 5991
Faks:04-573 6059
Pengumuman

Sila masukkan pengumuman mengenai "SK Pokok Sena" (maksimum 200 huruf).

Masih Ku Ingat ...

Ruangan ini hanya untuk cerita mengenai pengalaman belajar, mengajar atau melawat ke SK Pokok Sena sahaja. Cerita berunsur kebencian, politik, boleh menyinggung perasaan individu atau kumpulan yang lain dan lain-lain perkara yang tidak sihat tidak dibenarkan di sini.


ashrigp
07/06/2011 12:23AM
Sekolah Ku
Sekolah Kebangsaan Pokok Sena telah dibina pada awal tahun 2003. Selepas pihak berwajib meluluskan pembinaan taman perumahan di kawasan itu maka pembinaan sekolah ini dilaksanakan bagi tujuan memenuhi keperluan asas penduduk setempat.
Sekolah Kebangsaan Pokok Sena memulakan sesi persekolahannya yang pertama pada 3 Januari 2004. Oleh sebab terdapat 10% bangunan sekolah yang masih tidak dapat disiapkan, maka semua warga SKPS telah ditempatkan sementara di SMK Pokok Sena selama 2 bulan ( 3 Januari hingga akhir Februari 2004.
Kejayaan SKPS hasil kerjasama ibu bapa dan guru . Persatuan Ibu Bapa dan Guru yang telah ditubuhkan telah banyak menyumbang kepada pembangunan sekolah.
SKPS menjalankan sesi persekolahan pada sebelah pagi sahaja . SKPS telah diterajui oleh 2 orang Guru Besar bermula dengan Puan Ruhayah Binti Ahmad dan telah diganti sehingga hari ini di bawah En. Ashri Bin Abdullah. manakala bilangan guru pula seramai 19 orang pada tahun 2004 meningkat kepada 52 orang guru pada tahun 2009. Bilangan murid pula meningkat daripada 261 orang pada tahun 2004 kepada 725 orang pada tahun 2010
Sejajar dengan era IT, SKPS juga melangkah ke arah Sekolah Bestari bersesuaian dengan perkembangan teknologi masa kini. Daripada aspek kecemerlangan, SKPS telah diiktiraf sebagai sebuah sekolah yang sentiasa mempunyai keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik & ko-kurikulum.
Bertepatan dengan moto sekolah “BERUSAHA BERILMU DAN BERVISI” SKPS telah berjaya mencapai kejayaan yang cemerlang dalam UPSR. Bilangan murid yang berjaya mendapat keputusan 5A amat membanggakan. Peratusan murid yang mendapat 5A UPSR dan lulus sentiasa meningkat tahun demi tahun. Keputusan ini meletakkan SKPS antara sekolah yang dikenali di Daerah Seberang Perai kerana pencapaian yang cemerlang dalam bidang kurikulum mahupun kokurikulum.
Pencapaian di bidang kokurikulum juga amat membanggakan. Pada tahun 2009, sekolah ini telah berjaya memenangi pelbagai pertandingan samada di peringkat zon mahupun daerah atau negeri.
Sila login untuk menghantar cerita anda.
Free Subscription
Education related businesses such as:
  • tuition centres
  • home tuition
  • music class
  • dancing class
  • taekwando class
  • kindergartens
  • or any related categories
are encourage to subscribe the FREE listing here.