Department of Land and Survey (Jabatan Tanah dan Survei Sarawak)

Location Map and Contact Details

Jabatan Tanah dan Survei Sarawak

Department of Land and Survey

Department of Land and Survey is located at:-

Pengarah Jabatan Tanah dan Survei, Tingkat 6, Menara Pelita, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak.

It can be reach via phone (+6082-44 4111) or fax (+6082-44 6611).
For more information please visit http://www.landsurvey.sarawak.gov.my.

Comments

cmah
26/01/2010 10:38AM
why no display in bahasa melayu only in english in your website.

Jubin
02/10/2010 05:58PM
Saya mau tau bagaimana cara untuk memohon kepada Land & Survey untuk menyukat tanah NCR milik keluarga saya di kawasan Belaga. Alamat tanah di Tr. Nyalun, Punan Biau 'A', Belaga. Saya difahamkan dah ada peruntukkan untuk menyukat tanah NCR dari Kerajaan Pusat baru-baru ini.

Azman
28/11/2010 06:59PM
Salam . saya orang semenanjung . saya nak tahu bagaimana cara memohon tanah untuk dijadikan sebuah rumah . Untuk pengetahuan tuan pengarah, isteri saya orang Kuching dan saya akan bersara dalam tempoh 3 tahun sahaja lagi . Bagaimana perlu saya mohon cara - cara seterusnya .sekian untuk maklumat tuan pengarah

Frida
07/12/2010 02:12PM
Saya mau tau bagaimana cara untuk memohon kepada Land & Survey untuk menyukat tanah NCR milik keluarga saya di kawasan Serian. Alamat tanah di Kpg Bunan Gega . Saya difahamkan dah ada peruntukkan untuk menyukat tanah NCR dari Kerajaan Pusat baru-baru ini.

christy jayar
08/12/2010 11:31AM
hari ini saya mengetahui bahawa ada jawatan kosong di sini. bagaimana cara memohon jawatan ini.adakah melalui online ataupun hantar resume melalui kiriman pos.

kin presley
12/12/2010 06:29PM
hari ini saya mengetahui bahawa ada jawatan kosong di sini. bagaimana cara memohon jawatan ini.adakah melalui online ataupun hantar resume melalui kiriman pos.

ARIF
13/12/2010 04:32PM
assalamuailaikum...saya telah memohon jawatan melalui online,adakah perlu menghantar salinan dokumen-dokumen,sijil-sijil ke jabatan tanah dan survei kuching atau di tempat daerah sendiri?saya tinggal di LIMBANG.

Elvis Lagan
12/01/2011 07:53AM
Salam Sejahtera Tuan Pengarah,

Saya ingin tahu bagaimana cara untuk memohon kepada Land & Survey untuk menyukat tanah NCR milik keluarga saya di kawasan Lawas. Alamat tanah di Kpg Gaya Baru . Saya difahamkan dah ada peruntukkan untuk menyukat tanah NCR dari Kerajaan Pusat baru-baru ini.Dan saya memerlukan maklumat tersebut kerana saya ingin membuka ladang agriculture dan juga kelapa sawit. Sekian.

LEEXING ANAK RIMUN
09/02/2011 09:38AM
saya telah memohon jawatan melalui online,adakah perlu menghantar salinan dokumen-dokumen,sijil-sijil ke jabatan tanah dan survei kuching atau di tempat daerah saya sendiri?

STEVEN BETI AK IBAI
14/02/2011 07:20PM
Keluarga saya ada beberapa ekar tanah yang berstatus NCR yang beralamat di Niah,Miri Sarawak.Saya ingin mengetahui adakah area atau kawasan saya termasuk didalam Pelan Peruntukkan Menyukat Tanah-Tanah Yang Berstatus NCR di Sarawak yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan pusat.Untuk maklumat pihak tuan keluarga saya tinggal di Tr Tambi Sg Libai 98200 Batu Niah,Miri Sarawak.Saya bukan sahaja mewakili penduduk rumah panjang kampung saya malah mewakili keseluruhan penduduk Niah amnya,agar tanah-tanah orang kampung yang berstatus NCR juga turut diambil perhatian.

MOHD ALFIAN SYAHFIRUL BIN ABDU
16/02/2011 04:12PM
ASKUM.. BAPA SAYA TELAH MENINGGAL DUNIA PADA TAHUN 2000. BELIAU MEMILIKI TANAH TOL ATAS NAMA BELIAU DI KAWASAN REBAN, KOTA SAMARAHAN... BOLEH KAH TANAH TERSEBUT DITUKAR MILIK KE ATAS NAMA SAYA DAN BAGAIMANA CARANYA.. MOHON MAKLUMBALAS..

DARUWIS
15/03/2011 10:57PM
Salam sejahtera...saya ingin tahu bagaimana nak memohon jawatan di jabatan tanah dan survey.adakah melalui online ataupun perlu mengambil dan mengisi borang di pejabat jabatan tanah dan survey di tempat dearah saya sendiri?
kerjasama dari pihak tuan amat saya hargai.

nixon
11/04/2011 01:02PM
Keluarga saya ada beberapa ekar tanah yang berstatus NCR yang beralamat di Tarat,Seriani Sarawak.Saya ingin mengetahui adakah area atau kawasan saya termasuk didalam Pelan Peruntukkan Menyukat Tanah-Tanah Yang Berstatus NCR di Sarawak yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan pusat.Untuk maklumat pihak tuan keluarga saya tinggal di Kpg Tarat,Serian Sarawak.Saya bukan sahaja mewakili penduduk kampung saya malah mewakili keseluruhan penduduk Tarat amnya,agar tanah-tanah orang kampung yang berstatus NCR juga turut diambil perhatian.

alvis
09/05/2011 06:37PM
saya nak buat pertanyaan tentang seorang Ibu bumiputra mempunyai native land tapi nama anaknya cina, sekira ibunya meninggal ,adakah tanah native land ini pindah milik keatas anaknya?

noran
20/05/2011 05:08PM
mak saya ingin hendak pecah surat tanah yng d kongsi bersama abngnya dan seorang yang lain.jadi bgmnkh prosedur utk apply pembahagiaan tanah itu kepada satu nama kepada 3 org tersebut.kiranya untuk tiga owner ada surat hak milik masing2.harap d beri respon segera .TQ

no meta wat
20/05/2011 05:14PM
bapak saya ada tanah yng di anugerah oleh pihak berkusa tempatan.masalah nya tanah tersebut d maklumkan akan di ambil utk tujuan tertentu oleh land survey.so apakah hak bapak saya untuk meminta ganti tanah tersebut.adakah melalui proses2 yng boleh pihak tuan terangkan disini.jutaan trima kasih kpd pihak anda

jasni
16/06/2011 09:19PM
Asalammuialakum Tuan Pengarah,saya jasni ahmat menetap di sarikei kerana mengikut suami,saya ingin bertanya pasal pertukaran nama untuk hak milik tanah,saya telah mengemukakan borang permohonan kepada pejabat tanah dan survei sarikei daripada 14/2/2011 sampai sekarang masih di pejabat tersebut bila di tanya mereka menyatakan sentiasa saja dlm presos,sampai sekarang pun masih dlm presos,sedangkan saya sudah berkali ke pejabat dan menelepon bertanyakan khabar berita psal pertukaran tersebut,Yang menghariankan saya tanah punya nama tanah tersebut hanya punya nama saja tetapi tidak pernah menbayar lot @ rumah sampai habis loan utk lot tersebut.Am punya nama lot tersebut memang tidak mahukan lot itu lagi.Dia tiada menbayar dr tahun 1992 sampai sekarang tamat sudah pembayaran lot tersebut.Harap mendapat respon secepat nya dari pihak tuan.saya sudahi dengan ucapan terima kasih .YANG BENAR DARI ALLAH MAHA PENGASIH ,YANG BURUK DARI KITA UMAT NYA WASALAM.

taib1235
21/06/2011 06:54PM
asalammuialakum tuan pengarah,saya abdul taib bt sani dari miri.saya telah menulis surat kepada jabatan tanah dan survei miri tapi tiada jawapan. adakah saya perlu memohon semula.Tempat yang saya pohon disekir kawasan tudan atau bandar baru permy jaya emat.saya difahamkan kawasan tersebut terbuka untuk sesiapa yang ingin memohon.saya ingin memiliki tanah sendiri sekarang sukar untuk memiliki rumah memadangkan harga rumah tinggi. saya harap tuan dapat memberi kerjasama sperti perkara diatas.

eeis
05/11/2011 06:24AM
salam ,

saya fariz dari miri bahawasanya bapa saya ada membuat permohonan tanah di kawasan penempatansemula dekat tudan miri,sarawak.Tetapi malangnya tiada maklum balas yang diberi.Saya memohon maklum balas tuan secepat mungkin dan dpt memberi tunjuk ajar bagaimana hendak menulis surat permohonan tapak rumah dan apa dokumen yang diperlukan bagi permohonan tapak rumah.
Please login to submit your comment here.
More Address
  • Sarawak
  • Jabatan Tanah dan Survei Sarawak