SK Tengku Bariah

Peta Lokasi dan Alamat
Alamat:Jalan Pasir Panjang,
21100 Kuala Terengganu, Terengganu
Tel:09-622 1512
Faks:09-622 1512
Pengumuman
BENGKEL BIJAK BELAJAR UNTUK PELAJAR DARJAH 5 DAN 6 PADA 09-04-2011 DI UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU. YURAN RM50. HUBUNGI : 019-9394863
royuana - 2011-03-31 12:51:05

Sila masukkan pengumuman mengenai "SK Tengku Bariah" (maksimum 200 huruf).

Masih Ku Ingat ...

Ruangan ini hanya untuk cerita mengenai pengalaman belajar, mengajar atau melawat ke SK Tengku Bariah sahaja. Cerita berunsur kebencian, politik, boleh menyinggung perasaan individu atau kumpulan yang lain dan lain-lain perkara yang tidak sihat tidak dibenarkan di sini.


chein
24/02/2011 03:17PM
Zaman Persekolah ku di Sekolah
Ini adalah yang pertama kali saya menulis di ruangan ini untuk dikongsi bersama dan diharap rakan-rakan yang lain dapat sama-sama berkongsi disini dan juga berinteraksi di ruangan. Nama saya HASHIM BIN HJ IBRAHIM adalah merupakan bekas pelajar di sekolah kebangsaan Tengku Bariah yang dulunya dikenali sebagai Sekolah Rendah Inggeris Pasir Panjang. Saya memasuki sekolah ini pada tahun 1969 semasa di Darjah 2 dan menamatkan persekolahan pada tahun 1973.

Di zaman persekolahan dulu, memang banyak kenangan pahit dan manis yang tidak akan dapat dilupakan sehingga akhir hayat. Kenangan sewaktu persekolahan adalah merupakan detik yang begitu indah sekali. Bergaul mesra dengan rakan-rakan, dengan gelagat kenakalan dan lain-lain membuatkan saat-saat manis diwaktu. Masa itu Guru Besar ialah Allahyarham Chegu Nik Amin dan penolong kanan ialah Chegu Salim.

Saya adalah merupakan olahragawan sekolah pada tahun 1973.Terlibat dengan pelbagai sukan termasuk badminton, bolasepak, sepaktakraw, olahraga dan ping pong. Pernah membantu sekolah ini muncul johan bolasepak bawah 12 tahun MSSDKTS menewaskan SRSS I dengan penentuan tendangan penalti. Saya gagal untuk menjaringkan gol penalti. Dan seterusnya beberapa pemain dari sekolah ini telah mewakili daerah dan negeri dalam MSSM di Sekolah Pusat Chabang Tiga. Saya juga terpilih mewakili negeri pada masa itu. Dalam sukan badminton, saya bersama rakan-rakan telah menjadi naib johan dalam sukan badminton pada MSSDKTS dengan menewaskan SRSS II di separuh akhir. Kenangan yang tidak dapat saya lupakan, pada peringkat separuh akhir sewaktu menewaskan SRSS II, saya telah berjaya membuat upset yang terbesar pada ketika itu dengan menewaskan pemain no. 2 Terengganu dan diperlawanan akhir, saya tewas kepada pemain no. 1 ketika itu dan seterusnya saya mewakili negeri dalam MSSM tahun 1973 di bawah umur 12 tahun.

Saya menyambung pengajian saya di Sek Men Sultan Sulaiman dari tahun 1974 hingga 1978, kebanyakan rakan-rakan persekolahan saya di sekolah rendah menyambung pengajian mereka di Sekolah Menengan Tengku Bariah dan kebanyakan mereka telah tidak berhubung dan terputus hubungan sehingga di tahun2 2011 ini, maka timbullah perasaan ingin menjejak kasih semula dan alhamdulillah saya bersama-sama rakan-rakan di sekolah rendah telah mengambil inisiatif untuk mengumpul kembali rakan-rakan yang pernah menuntut di sekolah rendah ini untuk berjumpa kembali dan cuba untuk memberikan sumbangan yang termampu oleh kami semua kepada sekolah yang telah banyak berjasa kepada kami semua.

Selain rakan-rakan persekolahan, bekas guru-guru yang pernah mengajar kami semua dan juga bekas pekerja-pekerja sekolah yang pernah berkhidmat dengan sekolah di zaman 1960an akan kami jejaki semula dan dijangka akan bertemu pada bulan Jun, 2011 nanti, InsyaAllah...kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada sekolah lama kami yang telah memberikan kerjasama dan komitmen mereka dalam sama-sama menjayakan program jalinan mesra PPPS 1973 nanti.
Sila login untuk menghantar cerita anda.
Free Subscription
Education related businesses such as:
  • tuition centres
  • home tuition
  • music class
  • dancing class
  • taekwando class
  • kindergartens
  • or any related categories
are encourage to subscribe the FREE listing here.